Arbeidsongevallen: veel uitglijders op de werkvloer - Verzuim Veiling
Onderuitgaan op de werkvloer was in 2014 de meest genoemde oorzaak van arbeidsongevallen die leidden tot een verzuim van vier dagen of meer. Dat blijkt uit onderzoek van CBS. Ook letsel dat anderen toebrengen (bedreigen, bijten en schoppen) wordt vaak genoemd.
arbeidsongevallen, verzuim, onderzoek, letsel, ondervraagden,
16854
post-template-default,single,single-post,postid-16854,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Arbeidsongevallen: veel uitglijders op de werkvloer

Arbeidsongevallen: veel uitglijders op de werkvloer

arbeidsongevallenOnderuitgaan op de werkvloer was in 2014 de meest genoemde oorzaak van arbeidsongevallen die leidden tot een verzuim van vier dagen of meer. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. Ook letsel dat anderen toebrengen (bedreigen, bijten en schoppen) komt vaak terug in het onderzoek.

Bijna 90 duizend arbeidsongevallen met langer verzuim

Het CBS keek naar de ongelukken waardoor werknemers minstens vier dagen lang niet konden werken. Ongeveer 240.000 werknemers gaven aan één of meer arbeidsongevallen te hebben gehad. In 88.000 van deze gevallen leidde dit tot minimaal vier dagen verzuim in 2014.  In bijna 30 procent van de arbeidsongevallen met langer verzuim ontstond de blessure door uitglijden, struikelen of vallen op de
werkplek. Daarnaast is 16 procent door een voorwerp geraakt en is 12 procent bekneld geraakt.

60% leidt tot lichamelijk letsel

Bij 6 op de 10 ongevallen met langer verzuim ging het volgens de ondervraagden om lichamelijk letsel. Bij bijna 3 op de 10 ongevallen werd ontwrichting, verstuiking of verrekking genoemd. Wonden en oppervlakkige verwondingen en botbreuken kwamen voor bij ongeveer 1 op de 10 ongevallen. Hersenschudding en inwendige kwetsuren deden zich minder vaak voor, evenals andere letsels, waaronder verbranding, vergiftiging, infecties en verstikking.

Iets meer dan een kwart van de slachtoffers heeft geestelijk een knauw gekregen door het bedrijfsongeval. Ze hebben ,,bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of een shock door een traumatische ervaring”, aldus het CBS.

Industriële locatie gevaarlijkste plek

Fabrieken en werkplaatsen zijn de gevaarlijkste plekken. Daar gebeurt ruim een kwart van alle ongevallen. Bij zorginstellingen en op locaties in de dienstverlenende sector (bijvoorbeeld een kantoor, school of museum) ging het om 15 procent van de arbeidsongevallen. Op bouwterreinen, in woningen en in openbare ruimten vonden volgens de enquêteresultaten minder arbeidsongevallen plaats dan elders.

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die wordt uitgevoerd door CBS en TNO.

Geen reactie's

Geef een reactie